Metodă ușoară de a recupera taxele plătite

Înregistrați-vă acum, durează doar câteva minute

Ai lucrat în străinătate? Trimite declarația fiscală!

Ai lucrat anul trecut sau în urmă cu doi ani în străinătate? Trebuie să te interesezi dacă ai obligaţia să completezi şi să trimiţi declaraţia fiscală în ţara în care ai lucrat. Dacă ai depus deja declaraţia, trebuie să ştii ce ai de făcut în cazul în care ai de recuperat o sumă de la Fiscul respectiv (în situaţia în care ţi s-au reţinut mai mulţi bani decât ar fi trebuit) sau dacă mai ai de plătit o diferenţă (în cazul în care ţi s-a reţinut o sumă mai mică decât cea prevăzută de lege).

Termene diferite de la ţară la ţară

Termenele pentru depunerea declaraţiilor sunt diferite de la ţară la ţară. În Germania, declaraţia pentru anul fiscal anterior trebuie să fie depusă până la data de 31 mai a anului următor, iar în Olanda, până la data de 1 aprilie a următorului an. În Regatul Unit, anul fiscal se încheie la 5 aprilie, astfel, cei care sunt obligaţi să depună o declaraţie au termen să o depună în următoarele 6 luni, mai exact, până la data de 31 octombrie (detalii privind procedura pentru fiecare ţară, atât dacă ai de plătit, cât şi dacă ai de recuperat o sumă de bani, găseşti pe site-ul SC RT Tax România: www.rttax.com/ro).

Amenzi şi penalităţi uriaşe

Dacă primeşti o astfel de scrisoare de la autoritatea fiscală din ţara în care ai lucrat, trebuie să răspunzi până la termenul prevăzut, altfel rişti să plăteşti atât amendă, cât şi penalităţi, fie că ai de returnat, fie că ai de primit o diferenţă de bani. Cele mai mari amenzi le riscă cei care au lucrat în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, ca liberi profesionişti (self-employed) şi nu au depus la timp declaraţiile de venit. Amenzile sunt stabilite în funcţie de întârziere, adăugându-se dobânzile aferente. “Cel mai memorabil caz pe care l-am întâlnit a fost atunci când o persoană a primit o scrisoare de la autorităţile fiscale din Regatul Unit, cu o solicitare de a plăti o datorie în valoare de 19.000 de lire sterline. Aceasta a fost acumulată în 4 ani, prin adăugarea impozitelor neplătite, penalităţi şi dobânzi. Această persoană a încheiat un contract cu administraţia fiscală, pentru a-şi putea plăti datoria în rate”, a declarat Adriana Ciupe, manager RT Tax România.

Restanţele, calculate pe ultimii cinci ani

Aşadar, sunt puţine şansele de a scăpa de o astfel de datorie, pentru că informaţiile de la autoritatea fiscală străină sunt transmise autorităţilor fiscale române. Pe de altă parte, poţi deveni debitor într‑o ţară străină, nu doar în cazul în care nu ai depus/trimis declaraţia fiscală la termen. Sunt şi cazuri în care s-au depus declaraţii de venit pe cont propriu, dar au fost furnizate informaţii false, iar taxele nu au fost returnate. Dar administraţia fiscală poate recalcula taxele pentru ultimii cinci ani fiscali, iar în cazul descoperirii unor discrepanţe, datoria va fi recalculată. “Nu doar ameninţarea primirii unei amenzi ar trebui să vă încurajeze să depuneţi declaraţiile fiscale, ci şi returnarea unor sume ce vi se cuvin din impozitul plătit în plus”, atenţionează managerul RT Tax România.

libertatea.ro 2015.03.19

Du-te înapoi
Sus